Kunstgras leggen

Ben je zelf een beetje handig, of heb je een handige buurman, dan is kunstgras leggen een fluitje van een cent.


Kunstgras opborstelen

Een goede voorbereiding is het halve werk

 

Zorg voor dat je begint dat je alle benodigdheden verzameld en je genoeg ruimte hebt.

Kunstgras leggen in 8 stappen

Zelf kunstgras leggen is eenvoudig. Aan de hand van onderstaande 8 stappen kun je, wanneer je een beetje handig bent, het kunstgras zelf installeren.

1 Ondergrond

Kunstgras leggen ondergrond

De ondergrond is het belangrijkst. Deze is stabiel en voert water goed af. Verwijder de oude grasmat. Breng een laag van 4 tot 8cm brekerzand aan. Tril deze goed aan.

2 Egaliseren

Kunstgras leggen egaliseren

Egaliseer de ondergrond met een balk en waterpas. Zorg ervoor dat de bovenkant van het zandbed ongeveer 1 à 2cm onder het maaioppervlak ligt.

3 Stabilisatiedoek

Kunstgras leggen stabilisatiedoek

Rol het stabilisatiedoek uit over het zandbed. Snij het op maat. Zorg ervoor dat het goed aansluit aan de randen. Overlap het doek 5 tot 10cm als je meer stukken nodig hebt.

4 Uitrollen

Kunstgras leggen uitrollen

Rol het kunstgras uit. Houd rekening met de legrichting. Het kunstgras ligt het mooist wanneer je tegen de sprietrichting in kijkt. Houd 2 à 3cm over aan het eind. Zo heb je meer “speelruimte” om te corrigeren. De randen snij je later weg.

5 Snijden

Kunstgras leggen snijden

Snij het kunstgras op maat met een scherp mes. Snij eerst de overtollige zwarte rand eraf. Leg je twee delen aan elkaar? Leg dan het gras niet strak tegen elkaar aan. Snij het kunstgras zo dat de afstand tussen de stikbanen gelijk blijft.

6 Lijmen

Kunstgras leggen lijmen

Klap het kunstgras ongeveer 30cm terug. Rol de zelfklevende band met –de lijmkant boven- uit in het midden van de twee delen. Verwijder de laag van de tape en klap het kunstgras terug. Open nu voorzichtig, deel voor deel, het kunstgras en druk het stevig aan. Voorkom dat grassprietjes worden mee gelijmd.

7 Bevestigen

Kunstgras leggen bevestigen

Zet het kunstgras aan de randen vast met de bevestigingshaken. Plaats de haak zonder dat je de grassprietjes verdrukt. Zo breng je de haken onzichtbaar aan.

8 Opborstelen

Kunstgras leggen opborstelen

Borstel het kunstgras op met een harde bezem. Doe dit tegen de legrichting in. Wordt het kunstgras intensief gebruikt? Strooi het dan in met vulzand en borstel daarna het gras op.

Na kunstgras leggen komt kunstgras onderhoud

Jarenlang plezier met minimaal onderhoud.


Het kunstgras is onderhoudsarm, dat wil niet zeggen dat het geen onderhoud behoeft. Het kunstgras onderhoud bestaat uit:
– Kunstgras schoonhouden
– Kunsgras opborstelen
– Grote beurt

Kunstgras schoonhouden

Belangrijk bij het onderhoud is dat je het kunstgras regelmatig schoonmaakt. Verwijder bladeren, takjes en zaden van bomen en planten. Dit voorkomt kieming van de zaden in het kunstgras. Je kunt dit eenvoudig doen met een harde bezem of met de hand. Bladeren kunnen ook met een blad blazer worden verwijderd.
Uitwerpselen van huisdieren ook direct verwijderen met het oog op hygiëne. Wanneer de uitwerpsel blijven liggen ontstaat er schimmelvorming. Dus direct verwijderen en spoelen met water. Het kunstgras zal niet verkeuren door uitwerpselen of urine.
Wanneer er in het kunstgras mos groei kun je dit verwijderen met Biomos. Breng Biomos aan op het mos, laat het een dag intrekken, borstel het mos weg met een harde borstel.
Onkruid zal zich niet snel nestelen in het kunstgras. Wanneer er een geotextiel onderdoek is gebruikt kan er van onderuit al geen onkruid ontstaan. Wel is het mogelijk dat het onkruid zich nestelt tussen de rand van het kunstgras en bv. het terras of bloembak. Het onkruid is daar namelijk ruimte om zich in het brekerzand te nestelen. Omdat brekerzand heel los zand is kun je het onkruid makkelijk verwijderen met de hand of borstel.
Onkruid kan ook verwijderd worden met onkruid verdelger.

Kunstgras opborstelen

Wanneer het kunstgras net gelegd is en na intensief gebruik kan het kunstgras wat gaan plat liggen. Borstel het kunstgras daarom regelmatig op, doe dit enkele keren per jaar. Gebruik hier voor een bezem met harde haren, het liefst nylon. Borstel altijd tegen de pool richting in, hierdoor gaan de sprietjes weer mooi overeind staan. Wanneer er geen vulzand is gebruikt dan kun je het kunstgras ook met een hoge druk reiniger schoon spuiten. Zorg wel dat je ongeveer 40 tot 50cm afstand houd vanaf de spuitkop tot het kunstgras. Maar een bezem beweging en het kunstgras wordt weer schoon en de sprietjes gaan weer overeind staan.

Grote beurt

Eens per jaar is het verstandig om het kunstgras even na te lopen. Controleer of alle bevestigingshaken nog vast zitten en de lijmband niet heeft losgelaten. Borstel het kunstgras goed op en vernieuw het vulzand wanneer je kunstgras hebt waarbij vulzand is gebruikt

Top 3 kunstgrassoorten

tommygrass-kunstgras-tommy

1 Tommygrass Tommy

Klassieker De mooie frisgroene kleurstelling en de juiste spriet lengte zorgen ervoor dat hij zeer geliefd is. Voor kinderen heerlijk zacht om op te spelen en het is een plaatje om te zien. Gemaakt met het revolutionaire maanvormig®  garen. Dit garen is extra zacht, veerkrachtiger, hersteld beter, reflecteert minder en daarbij houdt het tot 20% minder warmte vast. De juiste keuze voor iedere tuin!

Meer informatie

tommygrass-kunstgras-jens

2 Tommygrass Jens

De mooie olijfgroene kleurstelling en de juiste spriet lengte zorgen ervoor dat hij zeer geliefd is. Daarbij is hij extra vol en heerlijk zacht. Voorzien van, de revolutie in kunstgras,  maanvormig® garen. Dit garen is extra zacht, veerkrachtiger, hersteld beter, reflecteert minder en daarbij houdt het tot 20% minder warmte vast.

Meer informatie

tommygrass-kunstgras-noa

3 Tommygrass Noa

Kwaliteit. Smaragdgroen, extra vol en extra zacht.  Voor in de tuin of rondom een speeltoestel, ideaal voor elke toepassing.  Door het gebruik van van uniek maanvormig® garen is dit echt een juweeltje. Dit garen is extra zacht, veerkrachtiger, hersteld beter, reflecteert minder en daarbij houdt het tot 20% minder warmte vast. Een mooie volle mat met een unieke zeer natuurgetrouwe uitstraling.

Meer informatie

Word dealer

Ben je hovenier, stratenmaker of wil je als bedrijf Tommygrass opnemen in je assortiment? Vraag dan nu het Informatiepakket aan.

Informatiepakket aanvragen
Online kopen

Wil je als particulier stalen aanvragen of meer informatie over de mogelijkheden en prijzen van kunstgras.

Bezoek webshop